In opleiding in Squires Gate bij Blackpool - Joe Berry 3e rechts

  Joe Berry groeide op in Cassop cum Quarrington Tursdale. Zijn vader, Arthur Joseph Berry en zijn moeder, Mary Rebecca Charlton, hadden nog twee kinderen, Jack and Ivy. Na een verhuizing naar Morpeth (Northumberland) ging Joe van 1931 tot 1935 naar de Duke Grammar School. In augustus 1940 nam Joe dienst bij de Royal Air Force. Van de eerste tijd in de opleiding is weinig bekend.
Hij werd gestationeerd op de vliegbasis Squires Gate waar hij vloog met Boulton Paul Defiants van 256 squadron.
Hier kreeg hij ook zijn officiersopleiding. In maart 1942 werd Joe naar Woodvale overgeplaatst, waar hij leerde vliegen op de Bristol Beaufighter.
 

Officiers-mess van het 256 Squadron in Woodvale / Joe Berry 7e van links

 
.
255 Squadron, B Flight, Sicilie, September 1943. Beaufighter V1f .Fg/Off Joseph Berry (Middelste rij tweede van rechts)

1943 Maison -Blanche 3e van rechts

   

Na gestationeerd te zijn op Lyneham in Kent namen Joe en zijn collega-piloot Bryan Wild de trein naar Filton waar zij de nieuwe Beaufighters ophaalden en ze naar Setif in het Atlasgebergte in Noord-Afrika vlogen. Na drie weken werden zij beide bij 153 squadron gevoegd in Maison-Blanche, Algerije. Voornaamste doelwitten van hun nachtjagers waren de Duitse vliegtuigen die de Geallieerde konvooien in de Middellandse Zee aanvielen. In januari 1943 werden Joe en zijn co-piloot Ian Watson gestationeerd bij 255 squadron.In de herfst van 1943 werden missies gevlogen naar SiciliŽ tijdens de invasie op dit eiland. Op 9 en10 september schoot Joe zijn eerste Duitse vliegtuigen neer, een Junkers JU-88 en een Messerschmidt ME 210. Later in oktober werd weer een JU-88 neergeschoten.

 

1943 Algiers - Joe Berry tweede van rechts

 

In maart 1944 kreeg hij zijn Distinguished Flying Cross en in juni 1944 werd hij gepromoveerd tot Flight Lieutenant en overgeplaatst naar de FIU, de jager-onderscheppings-eenheid. Deze eenheid was in het begin van de oorlog gevormd. Veelal vloog men met Blenheims, Beaufighters en Mosquito's.
Tussen de zomer van 1940, gedurende de Slag om Engeland en juni 1944, toen de invasie in NormandiŽ plaatsvond, werden 21 overwinningen geboekt.
Hierna werd een speciaal onderdeel gevormd met o.a. de Hawker Tempest V om de V-1's, de vliegende bommen, te onderscheppen. De eenheid werd bij het 501e Squadron ingelijfd.
Vanaf de zomer van 1944 onderschepte Joe Berry meer dan 60 V-1's en werd hij een "aas" in de Royal Air Force". Joe vloog in verschillende Hawker Tempest V toestellen, o.a. de SD-F (EJ600) en de SD-L (EJ590).

© foto's Graham Berry - Wakefield , Engeland