Radarstations

Tijdens de oorlog werd in Nederland een groot aantal radarstations gebouwd. Zij behoorden tot een verdedigingssyteem dat zich uitstrekte van Noorwegen tot aan Zuid-Frankrijk. In Duitse termen werd dit het 'Himmelbett-system' genoemd. Een keten van radarstations die tot taak hadden de geallieerde bommenwerpers te lokaliseren en de nachtjagers te leiden. In Nederland was het commandocentrum gevestigd in Schaarsbergen/Deelen. Verspreid over Noord-Nederland lagen o.m de volgende radarstations:

In radarstation "Gazelle" hebben de volgende radars gestaan: een Panorama-radar (Jagdschloss) van GEMA, Siemens of Lorentz, een Wurzburg-Riese van Telefunken en een Freya van GEMA co. Radarstation "Gazelle" was een zgn. "Flugmeldesstelle".

Restant van het radarstation 'Gazelle'

'Freya'-radar

 
Vier maanden na de crash van Joe in Kibbelgaarn, werd het gehele gebied tussen Winschoten en Veendam gefotografeerd.door Flt/Lt Murray van het 16 Sqn A.P.I.S. van de 21e Leger Group. Het gedeelte van de foto met framenummer 3161, genomen vanaf een hoogte van 27.000 voet, geeft een zeer goed beeld van het radarstation. De foto, in het bezit van Keele University, is bijzonder scherp. Helaas wordt voor deze foto geen toestemming voor publicatie gegeven. Graham Berry heeft de foto bestudeerd en vergeleken met de landkaarten van Veendam e.o. De exacte locatie van het radarstation kon toen nauwkeurig weergegeven worden. Toestemming voor publicatie is wel gegeven voor onderstaande kaart, die weergeeft wat de vliegroute was toen de foto's gemaakt werden op 24 februari 1945.
 

Keele Universiteit - via Graham Berry


 

   

W. Kleijn

 
Geallieerde luchtfoto uit 1943 van het radarstation Gazelle, ten oosten van Veendam RAF
Informatie kaarten en positie door Willem Kleijn / Graham Berry
 

Wurzburg - radar ( Willem Klein)